In de week van 14 juli 2025 gaat RED (Renewable Energy Drilling) twee spoelboringen zetten bij het museum Vosbergen tot een diepte van 490m om diepe gesloten bodemlussystemen te installeren. Deze bodemlussen zullen bijdragen aan de verduurzaming van de energiebehoefte van het museum en geven tegelijkertijd de mogelijkheid voor onderzoek aan dit type diepere, gesloten bodemenergiesystemen. De booractiviteiten en warmtepomp-levering zijn in opdracht van de Kraus Groeneveld Stichting aan TEON gegund en zijn mede mogelijk gemaakt met de DUMAVA-subsidie.
Nadat de gesloten bodemlussystemen operationeel zijn gemaakt voor het museum, zal vanuit het TKI-project Geo4all werkpakket 3 een intensief monitoringsprogramma opgestart worden op de locatie.
De TKI-onderzoeksdoelstelling is om een goed begrip van de ondergrond te verkrijgen, hoe deze verandert met de diepte en tijd door bijvoorbeeld grondwaterstroming, maar vooral hoe deze reageert op de aanwezigheid van een bodemlus. Dit geeft inzichten in hoe zo’n gesloten energiesysteem te optimaliseren is voor de specifieke locatie.
Tijdens de boring zelf zullen er grondmonsters genomen worden door de uitvoerders van de boring, die daarna worden geanalyseerd (als onderdeel van het Geo4all project) op hun eigenschappen en gekoppeld aan log data die wordt verkregen direct nadat de boring is gezet. Deze combinatie van data geeft een gedetailleerd overzicht van de eigenschappen (en de variatie daarvan) van de ondergrond, zoals klei-zand percentage en de doorlatendheid.
Naast de informatie die verkregen wordt tijdens het boren, worden er glasvezelkabels aan de buitenzijden van de bodemlussen gemonteerd om temperatuurmetingen uit te kunnen voeren. Dit maakt de monitoring vanuit het Geo4all project mogelijk. Hierdoor kan van zowel de neergaande (koude) lus als de opgaande (warme) lus de temperatuur gemeten worden tijdens het gebruik van het systeem voor verwarming van het museum. Door de thermische eigenschappen van de verschillende lagen in de ondergrond nauwkeuring te gaan bepalen kunnen seizoenschommelingen en grondwaterstromingen worden gedetecteerd. Het plaatsen van twee bodemlussen relatief dicht bij elkaar geeft de mogelijkheid om interferentie van een systeem te testen en geeft daarmee inzichten in uitputting en/of regeneratie van de bron.
Beide bodemlussystemen zullen voor een periode van ~1,5 jaar gemonitord worden als onderdeel van het TKI Geo4all project via een DTS-unit (Distributed Temperature Sensing) die continue de temperatuur meet langs de volledige diepte van de lus. De data en kennis van deze locatie wordt o.a. gebruikt om een performance model verder te ontwikkelen dat gebruikt kan worden om op elke willekeurige locatie in Nederland een inschatting te maken van het potentiële vermogen van een diepe bodemlus.