Bij de eerste werkbijeenkomst op 26 september 2024, kwamen voor WP1 de volgende personen bijeen: Nora Heijnen (EBN), Laurens van der Sluijs (Shell Geothermal), Nick Buik (IF Technology), Andreas Reinicke (TNO) en Lies Peters (TNO, lead scientist).
WP1 richt zich op het bevorderen van de ontwikkeling van open geothermie systemen in het midden-diepe bereik (500 – 1500 m) door het beschikbaar maken van kennis en ervaringen van operators in dit dieptebereik. Dit omvat zowel ervaringen uit gas- en olievelden als geothermie en zowel tijdens de ontwikkelingsfase (boren en completeren van putten) als de productiefase. Dit dieptebereik wordt gekenmerkt door relatief fijn-zandige en slecht-geconsolideerde afzettingen die in alle fase van ontwikkeling extra uitdagingen opleveren. Bovendien is de productietemperatuur relatief laag, waardoor kosten-efficiënt produceren essentieel is. Op basis van de verzamelde kennis en ervaringen zullen in samenwerking met alle betrokken partijen onderzoeksrichtingen worden gedefinieerd die de ontwikkeling van ondiepe geothermie verder brengen.
Tijdens de eerste bijeenkomst is allereerst besproken welke informatie nuttig is om te verzamelen in de context van dit werkpakket. Daarbij is het van belang niet alleen informatie te verzamelen over bijvoorbeeld de gekozen completions of boortechniek, maar ook op basis waarvan de keuzes zijn gemaakt. De eigenschappen van de ondergrond zijn noodzakelijke achtergrondkennis om later de vertaalslag naar andere locaties te kunnen maken. Het WP1 team heeft afgesproken dat Shell Geothermal informatie gaat verzamelen over het De Wijk gasveld en Schoonebeek, waarvan NAM operator is. EBN zal dit doen voor de gasvelden in de A/B-blokken in de Nederlandse offshore en IF Technology voor het enige ondiepe geothermische doublet in Nederland in Zevenbergen. Tijdens een workshop met experts in de periode januari/februari 2025 zal de verzamelde informatie gepresenteerd en besproken worden. Een belangrijk onderwerp van discussie was hoe zoveel mogelijk informatie beschikbaar gemaakt kan worden, terwijl de eventuele vertrouwelijkheid van de achterliggende data gerespecteerd wordt.
Namens het WP1 team,
Lies Peters, lead scientist TNO