Verslag
17.10.2024

Bij de eerste werkbijeenkomst op 26 september 2024 kwamen voor werkpakket 2 (WP2) de volgende personen bij elkaar: Eduardo Barros (TNO; lead scientist), Felix Bexkens (EBN), Charlotte de Wijkerslooth (HVC), Hannes Groot (Geothermie Nederland), Jeanet Schouten (Canopus), Radboud Vorage (Greenhouspower), Ivo Vos (Vattenfall) en Esmée Waardenbrug (Gemeente Amsterdam). 

Veel gebieden in Nederland hebben minder gunstige geologische eigenschappen op conventionele dieptes (>1500m), wat resulteert in lage verwachte debieten (meestal minder dan 100 m³/u) volgens de standaard doublet-concepten. Dit leidt tot een zwakke businesscase voor geothermie. Geavanceerde boortechnieken kunnen de businesscase echter aanzienlijk verbeteren door de debieten met een factor 3-4 te verhogen, zoals onlangs is aangetoond in het RESULT2-project in een casestudie voor Zwolle. 

De workflow die ontwikkeld is in het RESULT-project toepassen op vier casestudies (Almere, Amsterdam, Luttelgeest & Koekoekspolder) voor de Slochteren Formatie, die vergelijkbare uitdagingen ondervinden. Het doel is om geschikte geavanceerde putontwerpen te definiëren voor verschillende geologische settings, die de haalbare debieten aanzienlijk kunnen verhogen en een positieve businesscase kunnen opleveren met een acceptabel technisch risicoprofiel. 

In de werksessie werd verder besproken over welke geologische modellen we willen inzetten, welk invalshoek het beste werkt voor elke casus, en wat het tijdspad is waarin we de resultaten mogen verwachten. Uiteindelijk volgt hieruit een rapportage over een portfolio van casestudies voor het selecteren van putconcepten, waarin gemeenschappelijke bevindingen worden belicht die relevant zijn voor de gehele sector. Het portfolio is gevarieerd in geografische spreiding en ontwikkelingsstatus van de projecten, specifieke lokale uitdagingen en de beschikbare technische oplossingen, waarbij gebruik wordt gemaakt van verschillende putarchitecturen en bijbehorende technologieaanbieders. 

De gevarieerde aanpak helpt geothermische operators bij het kiezen van de beste putconfiguratie voor optimale productie in de projectplanningsfase, zodat een optimale warmtewinning uit (marginale) reservoirs kan worden gegarandeerd. 

 Namens het team WP2, 
Hannes Groot, beleidsadviseur Geothermie Nederland