Verslag
14.10.2024

Bij de eerste werkbijeenkomst op 26 september 2024 kwamen voor werkpakket 3 (WP3) de volgende personen bij elkaar: Maartje Koning (projectleider, TNO), Zanne Korevaar (Lead Scientist, TNO), Coen Leo (projectdeelnemer, TEON BV), Leon van Bohemen (projectdeelnemer, Itho Daalderop), Marlies Creyghton (projectdeelnemer, Canopus) & Floris Post (beleidsadviseur Geothermie Nederland).

WP3 heeft als doel om het gebruik van diepere gesloten geothermische systemen (van 300 naar 1500 m) te bevorderen door aan te tonen dat deze systemen een hoog rendement halen en tevens veilig zijn voor het milieu. Kennis zal worden opgedaan door middel van drie pilotboringen in Paterswolde, Tiel & Delft. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om data en kennis te delen die verkregen wordt door Capopus uit boringen in Delft. Tijdens het boorproces wordt ondergrond data verkregen die gecombineerd wordt met intensieve monitoring via glasvezelkabels.  De  huidige performance modellen (onderdeel van MOOI322009 project Collectieve Bodemlus) worden in Geo4All door ontwikkelt en gekalibreerd aan de nieuw verkregen data uit alle pilots.

Uit dit project zullen aanbevelingen voortkomen op het gebied van techniek en beleid voor de verdere ontwikkeling en prestatie-indicatie van diepe gesloten energiesystemen in Nederlandse locaties met een variërende ondergrondopbouw.

Bij deze eerste werkbijeenkomst zijn alle deelnemers beter van de details van elkaars projecten op de hoogte gebracht en zijn de eerste afspraken gemaakt. Ook zijn aanvullende ideeën op tafel gelegd over extra model-toevoegingen en extra meetapparatuur. De eerste boringen zullen begin 2025 al uitgevoerd worden, dit zorgt er ook voor dat overeenstemming en aanschaf van meetapparatuur op korte termijn afgehandeld moet worden.

Namens het team WP3,
Floris Post, beleidsadviseur Geothermie Nederland